Koodaripulaa ratkomassa

Suomessa on koodaripula – nimellisesti pula kokeneista koodareista, sillä kukapa haluaisi laittaa aikaa ja energiaa vasta-alkajien kouluttamiseen? Nopeasti etenevällä alalla on huomattavasti helpompaa ottaa töihin kaveri, joka jo osaa hommansa ja kykenee täysin itsenäiseen työskentelyyn. Mutta entä sitten, kun kaikki haluavat näitä kokeneita ja jo kaiken osaavia kavereita töihin eikä osaajia yksinkertaisesti riitä kaikille?

HS Visio julkaisi artikkelin aiheesta tämän vuoden toukokuussa, jossa yliopistolehtori Matti Luukkainen kertoo Helsingin Yliopiston Full Stack Open-kurssista, jonka tarkoitus on toimia yhtenä ratkaisuna alan työvoimapulaan. Opiskelijat oppivat verkkokurssilla kaiken ohjelmistotuotannosta asiakkaiden kanssa työskentelyyn, mutta tämä yksistään ei kuitenkaan riitä ratkaisemaan vallitsevaa kriisiä. Luukkainen toteaa, että yritysten asennemuutos auttaisi asiassa, jos yritykset antaisivat vastavalmistuneille mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä näiksi kokeneiksi kavereiksi, joita kaikki haluavat.

Asennemuutos saattaisi auttaa asiaa, mutta toisaalta yritykset eivät innolla lähde tähän mukaan siinä pelossa, että kokeneet kaverit lähtevät palkan perässä kuitenkin muualle heti kun mahdollista. Monet yritykset ovat lähteneetkin metsästämään koodareita nostamalla palkkoja ja tarjoamalla merkittäviä rekrybonuksia niille, jotka pysyvät yrityksen leivissä pidempään (lue lisää Jorma Erkkilän artikkelista). Toiset taas ovat suunnanneet hakunsa ulkomaille, josta tekijöitä yritetään haalia muun muassa lastenhoidon ja muuttoavun lisäksi Business Finlandin rahoituksella.

Me Jidokalla uskomme, että Helsingin yliopiston pitämän verkkokurssin kaltaiset projektit saattaisivat olla ratkaisu tilanteeseen yritysten asennemuutoksen lisäksi. Tämän takia olemme jo vuosia kohdistanut mielenkiintomme kokemattomampiin koodareihin ja alanvaihtajiin, sillä uskomme, että yritys kehittyy sen työntekijöiden kanssa samaa matkaa ja aloittelijoille kuuluu antaa mahdollisuus kehittyä ammatissaan.

Koodaripula coder not found

Jidoka – se erilainen työnantaja

Jidoka on IT-alalla ainutlaatuinen työnantaja, joka keskittyy kokemuksen sijaan hakijoiden potentiaaliin. Lukemalla IT-alan työpaikkailmoituksia tuntuu usein siltä, että töihin halutaan vain erittäin kokeneita huippukoodareita, ja kilpailu näistä kovista tekijöistä on alalla kovaa. Samaan aikaan pitää muistaa, että kokeneet koodarit vaihtavat työpaikkaa vain harvoin, joten heitä ei yksinkertaisesti riitä kaikille.

Ei se kokemus vaan potentiaali

Siinä mielessä firmamme on hyvin erilainen IT-yritys, sillä kokemuksen sijaan hakumme keskittyy piilevän potentiaalin näkemiseen. Tästä elävänä todisteena on se, että 31 jidokalaisesta vain 8 on tullut yritykseen töihin suoraan vaihtamalla toiselta työnantajalta. Loput 23 jidokalaista, eli huikeat 74 %, ovat työllistyneet meille vailla aiempaa IT-alan työkokemusta erilaisten harjoittelu- ja työllistymisohjelmien kautta. Tämän lisäksi henkilökunnasta huikea 20% on alanvaihtajia, jotka ovat joutuneet työttömiksi tai joille ei ole tarjottu vakituista työpaikkaa ennen meitä.

IT-alalla on tiedettävästi huutava työvoimapula kokeneista ohjelmistokehittäjistä, mutta Jidokalla uskotaan, että tiimiin mahtuu muitakin kuin huippukokeneita koodareita. Pelkkä kokemus ja tieto eivät kuitenkaan takaa, että työnhakija menestyy talossa ja kokeneidenkin kavereiden pitää jatkuvasti kehittyä ja oppia uutta alalla, joka menee koko ajan huimaa vauhtia eteenpäin. Talotkaan eivät rakennu arkkitehtien voimin, vaan hommaan tarvitaan suurimmaksi osaksi niitä tavallisia käsityöläisiä.

Huikeat 74% ovat työllistyneet meille vailla aiempaa IT-alan työkokemusta.

Rekrytointiprosessi

Kun meille tulee ensitapaamiseen kaveri, jolla ei ole IT-alan kokemusta, kuvaamme hänelle vaatimuksemme selkeästi: olemme kiinnostuneet vain oppimiskykyisistä ja -haluisista sekä motivoituneista ja sitkeistä tyypeistä, jotka ovat myös hyviä ihmisiä. Jälkimmäinen vaatimus tarkoittaa, että kaveri on auttavainen, pystyy luontevasti tulemaan toimeen muiden kanssa, hänellä ei ole ennakkoluuloja muita kohtaan, ja hän hyväksyy työkaverinsa sellaisina kuin he ovat. Lisäksi painotamme, että meillä tehdään kovaa työtä eikä meille kannata tulla testailemaan, josko työ alkaisi kiinnostaa jossain tulevaisuudessa.

Ensitapaamisessa emme siis keskity hakijan osaamiseen, vaan itse hakijaan ihmisenä ja persoonana. Sitten heitämme pallon hakijalle ja pyydämme palaamaan meille itse, mikäli Jidoka kiinnostaa potentiaalisena työnantajana. Tällaisen ensitapaamisen jälkeen osa jättää palaamatta, mutta ne, jotka tarttuvat antamaamme mahdollisuuteen, pärjäävät hienosta.

Käyttämämme rekrytointimalli on pystynyt takaamaan meille loistavat, luotettavat ja pysyvät työntekijät, jotka oppivat mitä vaan. Loppujen lopuksi ihminen tarvitsee vain mahdollisuuden, aitoa välittämistä ja pientä kannustusta menestyäkseen. Kuinka moni IT-alan yritys voi oikeasti hehkuttaa, että vain neljäs sen henkilöstöstä on tullut taloon sisään jo kokeneena ja loput yritys on rekrytoinut ”junioreina” tai alanvaihtajina antamalla heille mahdollisuuden näyttää kyntensä?  Jidoka voi ylpeästi todeta, että on yksi näistä harvoista yrityksistä ?

Koodaripula

Työntekijätarina: vaikeuksien kautta voittoon

Kun Mikko valmistui tietotekniikan insinööriksi, IT-alalla piti olla paljon töitä tarjolla. Kovista yrityksistä huolimatta töitä Mikolle ei kuitenkaan löytynyt. Mikko kävi useissa haastatteluissa, mutta työllistymisen esteenä tuntui aina olleen puute kokemuksesta. Vaadittiin erilaisten ohjelmointikielten vankkaa osaamista, jotain erityistä harrastuneisuutta ja kaikkea muuta sellaista, mitä Mikko ei vailla kokemusta voinut siinä vaiheessa potentiaalisille työnantajilleen tarjota. Se, että hän oli vilpitön, sinnikäs, ahkera ja periksiantamaton, ei vaan tuntunut riittävän. Mikko ei kuitenkaan luovuttanut ja lopputalvesta 2020 pääsi tapaamaan Jidokaa erään harjoittelu- ja työllistymisohjelman kautta.

Tapaamisessa Mikolle korostettiin, että ennen kaikkea ”junnuilta” vaaditaan Jidokalla oppimiskykyä ja -halua, itsevarmuutta, joustavuutta, tinkimätöntä motivaatiota ja sitkeyttä. Koodausosaamisella oli vain toissijainen merkitys, koska ohjelmistokehityksen viitekehykset ja teknologiat muuttuvat jatkuvasti. Lisäksi painotettiin, että mukaan halutaan vain hyviä ihmisiä, jotka tulevat keskenään toimeen ja auttavat toisiaan mielellään. Mainittiin selkeästi myös, että Jidokalla tehdään kovaa työtä eikä ”junnuna” kannata tulla tänne hommiin vain kokeilun vuoksi, vaan piti vahvasti uskoa itseensä ja aidosti haluta työllistyä. Mikkoa eivät nämä vaatimukset säikäyttäneet, vaan jo muutaman päivän päästä hän aloitti meillä.

Reilussa vuodessa Mikosta on tullut meille arvokas, monipuolinen, taitava ja luotettava työntekijä, joka on kehittynyt ohjelmistokehitystehtävissä huimasti osallistumalla Jidokan monipuolisiin R&D-projekteihin. Koodaustyön lisäksi Mikko on osallistunut digitaalisten näyttöratkaisujen valmistelu- ja asennustehtäviin, mikä tekee hänestä meille entistäkin arvokkaamman työntekijän.

Ensitapaamisessa emme keskity hakijan osaamiseen,
vaan itse hakijaan ihmisenä ja persoonana.

Juniorikoodarin urakehitys

Lähestulkoon poikkeuksetta Jidokaan tullaan juniorikehittäjäksi jonkin harjoittelu- ja työllistymisohjelman kautta. Siinä vaiheessa meillä alottavalla devaajalla ei ole vielä varsinaista työkokemusta, mutta senkin edestä oppimishalua, intoa ja sitkeyttä. Taktiikkamme on heittää juniorikehittäjä suoraan syvään päähän, sillä uskomme, että tekemällä oppii parhaiten – mutta yksin ei tietenkään tarvitse räpiköitä syvissä vesissä vaan työkaverit ovat aina tukena ja turvana ongelmatilanteissa.

Aloittavien devaajien tehtävät perustuvat yleensä Jidokan omaan tuotekehitykseen, jonka puitteista löytyy aina mielenkiintoisia projekteja. Olemme jo kohta kymmenen vuotta kehittäneet omaa älylaitetta (Jidoka Smart Hub) ja sen ympärillä olevaa IT-infrastruktuuria, ja teemme tähän älylaitteeseen ja sen infrastruktuuriin front end-, back end- ja integraatiokoodia moderneilla teknologiolla. Juniorikehittäjälle löytyy siis aina mielenkiintoisia haasteita ja tilaisuus näyttää kyntensä.

Yleensä noin yhden kahden vuoden jälkeen juniorista tulee ”mediori”. Tässä vaiheessa hän voi halutessaan siirtyä meiltä asiakasprojekteihin, jotka sijaitsevat suurimmaksi osaksi Tampereella. Vielä pari vuotta sitten asiakastyötä tehneet ohjelmistokehittäjämme koodasivat suoraan asiakastiloissa, mutta nykyään koodia tehdään lähinnä omalta toimistoltamme tai joustavasti etätyönä.

Työntekijätarina: kokista koodariksi

Nikon tarina on mielenkiintoinen. Aikoinaan Niko valmistui kokiksi ja ehti kokata työkseen ihan oikeaakin ruokaa. Suhteellisen nopeasti Niko kuitenkin huomasi, että koodityö kiinnostaa enemmän. Niinpä hän lähti opiskelemaan tietotekniikkaa ammattikorkeakouluun. Jidokalle Niko työllistyi TAMK:n työharjoittelun kautta, josta voi lukea lisätietoja aiemmasta blogipostauksestamme.

Ensimmäiset kaksi ja puoli vuotta Niko koodasi Jidokan omia R&D-projekteja, joiden puitteissa hän pääsi kehittymään muun muassa C#- ja Android-ohjelmoinnissa. Kun työkokemusta oli kertynyt riittävästi, siirtyi hän tekemään Jidokan asiakkaiden projekteja. Vaikka Niko ennen kokkasikin työkseen maukasta ruokaa, nykyään hän kokkaa laadukasta koodia.

Uskomme, että yritys kehittyy sen työntekijöiden kanssa samaa matkaa
ja aloittelijoille kuuluu antaa mahdollisuus kehittyä ammatissaan.

Työhyvinvoinnin tärkeys

Jidokalaisten hyvinvointi on meille ensisijaisen tärkeää. Välitämme työntekijöistämme aidosti ja vilpittömästi, mikä tarkoittaa, että kuuntelemme, tuemme ja sparraamme heitä jatkuvasti. Meillä voi tulla kertomaan huolista ja murheista erittäin pienellä kynnyksellä eikä ongelmien tarvitse liittyä vain työasioihin, vaan pyrimme tukemaan työntekijöitämme riippumatta haasteiden luonteesta. Meillä voi esimerkiksi soittaa esimiehelle ongelmatilanteissa työajan ulkopuolellakin, ja pyrimme löytämään hyvän ratkaisun asiaan saman tien.

Erityisesti näin koronan aikaan työyhteisön merkitys ja tuki ovat äärimmäisen tärkeitä. Siksi meillä on monipuolisesti kerhotoimintaa, joiden pohjalta voi rakentaa vahvoja siteitä työkavereihin, vaikka työskentely olisikin pääasiassa etänä: on urheiluun tähtäävää kerhotoimintaa, lautapelejä, pyöräilykerhoa, ja muuta sosiaalista toimintaa. Jidoka on siis tiivis yhteisö, jonka jäsenet tukevat toisiaan myös työajan ulkopuolella, ja pyrimme tekemään toistemme elämästä helpompaa kaikin tavoin.

Koodaripula hyvinvointi

Yhdessä kohti koodaripulan ratkaisua

Meidän ratkaisumme koodaripulaan on ollut antaa kokemattomille mahdollisuus kehittyä työharjoitteluiden ja erilaisten työvoimapoliittisten ohjelmien kautta ja uskomme vankasti, että muidenkin yritysten kannattaisi hypätä samaan kelkkaan. Kukaan ei kuitenkaan ole seppä syntyessään eivätkä taidot kehity ilman mahdollisuutta harjoittaa niitä. Uskomme myös, että harjoitteluihin kuuluu olennaisena osana työnteko, jolla on merkitystä. Liiketoimintajohtajamme Alexin sanoin: teemme kovaa työtä eikä tänne kannata tulla testailemaan, josko työnteko maistuisi, mutta motivoituneelle ja ahkeralle työntekijälle voimme tarjota mitä hedelmällisimmän maaston kehittyä koodaamisen huippuammattilaiseksi!

Oletko etsimässä työharjoittelupaikkaa tai uutta työpaikkaa? Hae meille!

Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä Alexiin osoitteessa alex@jidoka.fi ?
Voit myös käydä lukemassa lisää aiheesta Rekrytointi– ja Työharjoittelu-sivustoiltamme!