LED-näytön hankinta suunnitelmissa

– mutta mistä aloittaa?

Haluaisitko mainostaa näkyvämmin, opastaa ihmiset oikeaan paikkaan isommassa kompleksissasi, tai tehdä lisämyyntiä tehokkaammin? LED-näyttö voi epäilemättä olla oikea ratkaisu tarpeisiisi, mutta oikean näyttöratkaisun valinta saattaa tuottaa päänvaivaa asiaan perehtymättömälle.

Jidoka on koonnut artikkelin viidestä tärkeimmästä osa-alueesta, jotka kannattaa ottaa huomioon LED-näytön käyttöönottoa nähden. Näiden avulla LED-näytön hankinta sujuu kuin tanssi! Voitte lähettää viestiä chatin kautta, mikäli teille herää mitään lisäkysymyksiä aiheesta ja autamme mielellämme. :)

Hankinta alkaa peruskysymyksistä

LED näytön hankintaa pohtiessa on hyvä lähteä liikenteeseen ihan peruskysymyksillä. Ensimmäiseksi kannattaa selvittää näytön tarkoitus ja se, mitä sisältöä sillä on tarkoitus näyttää. Millä tavalla haluat viestiä? Kenelle? Ja missä? Kysymykset kaventavat tuotemahdollisuuksia, jolloin voidaan alkaa miettimään näytön tarkkuutta sekä tätä kautta myös hintaa – tarkemmat näyttöyksiköt ovat totta kai arvokkaampia kuin epätarkat. Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että erityisesti etäältä viestittäessä tarkkuutta tärkeämpää on näyttöpinta-alan koko. Vaikka iso laajakuva-TV näyttää massiiviselta olohuoneessa, ei se välttämättä näy mihinkään maantien reunassa.

1. Kohdeyleisö

Onko kohdeyleisö liikenteessä kävellen ja onko heidän mahdollista pysähtyä näytön eteen, vai pitäisikö teksti pystyä lukemaan muutamalla nopealla vilkaisulla 100 kilometrin tuntivauhdista? Ei ole mitään mieltä laittaa pientä printtiä isolle tienvarsinäytölle, koska autoilijat eivät kuitenkaan ehdi lukea sitä. Pienemmällä LED-näytöllä puolestaan saa olla näitä yksityiskohtia, sillä katsojilla on huomattavasti enemmän aikaa pysähtyä tutkimaan näyttöä.

Kohdeyleisöä miettiessä kannattaa myös pysähtyä miettimään näytön P-arvoa, eli Pixel Pitchiä, joka viittaa pikselien väliseen etäisyyteen ja kuvastaa näytön tarkkuutta. Esimerkiksi P2,5 arvo kertoo, että ledit ovat 2,5mm päässä toisistansa. Lopullista pikseliä arvoa kannattaa miettiä käyttökohteen sekä eritysesti näytön koon mukaan.

2. Sijainti

Näytön kokoon liittyy olennaisesti myös näytön sijoituspaikka, joka vaikuttaa suuresti näytön spekseihin. Onko näyttö tarkoitettu sisäkäyttöön, vai ulkokäyttöön? Onko näytön tarkoitus sijaita teiden läheisyydessä?

Näyttöratkaisu pitää valita niin koon kuin sijainninkin perusteella, jotta siitä saadaan irti kaikki mahdollinen hyöty eikä se vaaranna ympäristöään. Varsinkin ulkonäyttöä miettiessä päätöksentekoosi on saatavilla faktatietoa muun muassa liikenneviraston sivuilta, tai sen saa kätevästi suoraan meiltä.

3. Sisältö

Toinen tärkeä kysymys näyttöratkaisua miettiessä koskee näytön sisältöä. Kohdeyleisön ja sijainnin lisäksi on tärkeää miettiä, minkälaista sisältöä näytölle olisi suunnitelmissa laittaa, kuka nämä materiaalit tekee, ja kenen vastuulla on päivittää ne kaikkien näkyviin. Sisällön tyyppi riippuu todella paljon näytön koosta, sijainnista ja katseluetäisyydestä. Jidokan portfoliosta löydät yksinkertaiset ohjeet isompien näyttötaulujen materiaaleja varten, jotka auttavat hahmottamaan, millainen mainos toimisi parhaiten isolla ruudulla. Tiivistettynä voisi todeta, että mitä isompi näyttö, sitä yksinkertaisempaa ja isompaa myös sisällön tulisi olla. Parhaan kontrastin luomiseksi kannattaa käyttää tummempaa taustaa ja välttää valkoista, varsinkin pohjavärinä. Mitä kirkkaammin näyttö loistaa, sitä enemmän sähköä se kuluttaa – myös tämän takia valkoista kannattaa välttää ja suosia sen sijaan värejä tummalla taustalla.

Materiaalit voitte tehdä joko itse tai hankkia ulkopuolista apua asiaa, mutta me autamme teidät alkuun ja annamme vinkkejä asiaan myös tulevaisuudessa.  Sisällön päivittäminen on äärimmäisen helppoa Jidokan omalla sisällönhallintaohjelmalla. Mukaan saat ohjausyksikön, koulutuksen ohjelman käyttöön sekä etätuen mahdollisiin ongelmatilanteisiin.

4. Aikataulutus

Pienemmät näyttöratkaisut voi saada erittäin nopeasti asennettua ja toimitettua, mutta varsinkin isompien hankintojen yhteydessä kannattaa miettiä, millaisella aikataululla olleen liikenteessä. LED-näytön rakentamisessa menee kuitenkin oma aikansa, eikä sitä voi aloittaa ennen tarvittavien lupien saamista. Jos hankinta osuu tiealueelle, pitää lupa-asiat selvittää kunnalta/kaupungilta. Ja jos mainosnäyttö halutaankin asentaa moottoritielle, silloin kuvaan tulee mukaan ELY-keskus, joka myöntää luvat pääväylien mainostamiseen. Kokeneina konkareina autamme lupa-asioiden hoitamisessa, jotta saatte juuri sen, mitä haluatte.

Lupien ja suunnitelmien lisäksi ei myöskään riitä, että tuotteet ovat hyllyllä valmiina, vaan jokainen näyttöratkaisu pitää testata ja säätää sopivaksi ennen valmistumistaan. Tämän lisäksi täytyy ottaa huomioon, että sijoituspaikalle tarvittavien rakenteiden ja runkojen tekemiseen menee myös oma aikansa. Näyttöä kannattaakin miettiä investointina, jolloin valvontakamera on hyvä lisä vilkkaalla paikalla olevalle näytölle. Tämä vähentää paljon halukkuutta lähteä kiipeilemään ulkonäytössä ja alentaa  myös näytön vakuutusmaksuja.

5. Tulevaisuus

LED-näytöt ovat tulevaisuutta ja Suomen vaihtuvissa olosuhteissa kannattaa miettiä näytön kestävyyttä myös pidempiaikaisesti. Näytön tulisi kestää niin kesälämmöt kuin talven pakkasetkin – syyssateista ja rakeista puhumattakaan, joten sisäkäyttöön tarkoitettuja heikommin suojattuja (IP54) LED-näyttöjä ei kannata alkaa pystyttämään ulkosalle.

Jidoka on toimittanut jo vuosien ajan näyttöjä, joiden kestävyydestä voimme mennä takuuseen. Kerromme myös kohdeyleisön, sijainnin, sisällön ja aikataulun tiedettyämme parhaat vaihtoehdot juuri sinun tarpeisiisi. Meiltä saat uusinta teknologiaa olevat paneelit ja materiaalinhallintaohjelmiston jatkuvan päivityksen, sillä tiedämme miten tärkeää on kehittyä jatkuvasti teknologisten uudistusten myötä. Huollamme myös näytöt ja korjaamme viat nopeasti, mikäli kohtaatte mitään ongelmia laitteidemme kanssa.

Jidokalta löytyy valikoimasta monenlaisia välineitä viestintään, tilan ja tarpeen mukaisesti: